Curriculum Vitae


De Musicus & De Ezel & De Docent

De Ezel

Ezel is een personage dat in 2012 is ontsproten aan mijn fantasie. Een jaar eerder begon ik met theaterlessen en binnen de kortste keren was er een nieuw universum aan verhalen geboren; sagen, mythen en liederen over belevenissen met – vanuit Ezel gezien – de wonderlijke mens. Van oorsprong ben ik musicus, in de voorstellingen zijn de verhaallijn en de muziek dan ook onverbrekelijk verbonden.
Ezel’s theater-geboorte als zodanig was in 2013 te Woerden in het Kloostertheater. Heel frappant omdat Ezel het contemplatieve – Klooster – en het culturele – theater – in zich verenigt. Na deze theater-geboorte volgden oriënterende voorstellingen op basisscholen en ontwikkelde ik mijn stijl van illustreren. Door het naïeve en tegelijk contemplatieve karakter van Ezel zijn de verhalen gelaagd en zo te genieten voor verschillende leeftijden tegelijkertijd. Mijn ideaal is om op den duur in kleine theaters familie voorstellingen te spelen.

De Docent

Privé lessen op gitaar en luit geeft ik sinds ca. 45 jaar. Werken een-op-een met zoveel verschillende mensen van alle leeftijden vind ik heel boeiend. De laatste jaren is daar de Workshop Gitaar en de Muziek Na School cursus op basisscholen bijgekomen. Het was een plezierige verrassing te merken hoezeer ik ook met groepen in mijn element ben, dat plezier hoor ik ook weer terug van de kinderen.

De Musicus

Als luitiste verleende Ireen Thomas haar medewerking aan concerten en opera-producties met o.a. het Nederlands Kamerorkest en het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. de dirigenten Frans Brüggen, Nicolaus Harnoncourt en Hartmut Haenchen.
Op het gebied van kamermuziek nam zij deel aan gespecialiseerde projecten rondom Mauricio Kagel, 18e-eeuwse Franse barokmuziek en Guillaume de Machaut. Ook werkte zij mee aan diverse radio- en tv-registraties van opera’s en concerten en aan cd-opnames met Emmy Verhey en Toyohiko Satoh.
Met laatstgenoemde heeft zij de eerste catalogus met hedendaagse luitmuziek samengesteld.
Sinds 2003 concerteert Ireen ook op romantische gitaar.

Opleiding

In het tweede jaar van haar gitaarstudie aan het Koninklijk Conservatorium stapte Ireen Thomas in 1979 over naar hoofdvak luit bij Toyohiko Satoh. In 1983 sloot zij de luitstudie af met de diploma’s docerend musicus en uitvoerend musicus.
Ireen volgde ook lessen van de luitisten Eugen Dombois en Hopkinson Smith.